Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookiesSluiten

Log in om de beveiligde documenten te downloaden

Artikel 8  Parttime werknemers

1.  De artikelen 12, 15 lid 1, 6a en 7a, 18 lid 2, 21 lid 3b, 27 lid 3 en 28 lid 5 zijn - voor de onderdelen waarin de te betalen uren en/of de te hanteren beloning wordt geregeld - naar rato van toepassing op de parttime werknemer.

2.  Vanaf 1 januari 2015 geldt dat ieder jaar dat een parttime dienstverband voortduurt in aanmerking genomen wordt als volledig erva­ringsjaar.  

3.  Bij een gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer mag het totaal aantal gewerkte uren per betalingsperiode de restcapaciteit van de arbeidsonge­schikte niet overschrijden.

4.  Parttimers met een WW of een WIA/wga-uitkering kunnen bij het aangaan van hun dienstverband aangeven alle uren uitbetaald te willen krijgen en niet onder de spaarurenregeling/jaarurenregelingte vallen.

5.  Werknemers die op 31 december 2016 werkzaam zijn op basis van een overeenkomst met uitgestelde prestatieverplichting (M.U.P.), ofwel op een daarmee gelijk te stellen arbeidsovereenkomst, die ook op 1 januari 2017 nog zou gelden, zal met ingang van 1 januari 2017 een parttime contract worden aangeboden. De omvang van dit contract wordt in één vast urenaantal uitgedrukt, welk urenaantal tenminste 52 uren op jaarbasis dient te omvatten, en maximaal 2080 uur op jaarbasis.

 

6.  Voor werknemers met een dienstverband van gemiddeld 5 uur of minder per week (= 260 uur op jaarbasis) is het onder voorwaarden toegestaan om een beloning inclusief de aanspraken op vakantie- en werkgelegenheidsdagen en vakantietoeslag (all-in loon) overeen te komen. De navolgende voorwaarden dienen in acht te worden genomen:
- de werknemer mag door het all-in loon geen nadeel ondervinden;
- op de loonspecificatie moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen het regulier loon, het vakantiegeld en de aanspraak op vakantie- en werkgelegenheidsdagen;
- het recht op vakantie mag nooit afgekocht worden. Dit houdt in dat hoewel het loon over de vakantie al is uitbetaald de werknemer op enig moment alsnog de vakantie in tijd moet kunnen opnemen en
- de werknemer mag in de praktijk niet belemmerd worden om vakantiedagen op te nemen.

     Zie bijlage 1 voor een toelichting en bijlage 2 voor de loontabel.

 

7. Met werknemers waarbij een dienstverband van gemiddeld 5 uur of minder per week (= 260 uur op jaarbasis) is overeengekomen én waarbij een all-in beloning, als bedoeld in lid 6 van dit artikel, is afgesproken, kan worden overeengekomen dat er geen gemiddeld aantal (basis)uren op maandbasis wordt uitbetaald. Bij deze werknemers worden alle gewerkte uren maandelijks direct uitbetaald en is er geen spaar- of jaarurenregeling van toepassing.